Hur mycket har Coronaviruset påverkat ekonomin?

Då jag vet att många är oroliga för Coronaviruset dels av hälso anledningar men också för ekonomiska anledningar så tänkte jag ta upp den ekonomiska påverkan av det i det här inlägget. Jag kommer att försöka hålla det ganska kortfattat och på en ganska enkel nivå så att så många som möjligt kan förstå och hänga med i texten.

Aktier och sparkonton

Coronavirus Utbrottet, som först upptäcktes i Kina, har infekterat människor i 185 länder. Dess spridning har gjort att företag över hela världen räknar kostnaderna. Stora förskjutningar på aktiemarknaderna, där aktier i företag köps och säljs, har och kommer att ha risk att fortsätta påverka värdet på pensioner eller enskilda sparkonton. Investerare fruktar att spridningen av coronaviruset kommer att förstöra den ekonomiska tillväxten och att regeringsåtgärder kanske inte räcker för att stoppa nedgången.

Som svar sänkte centralbankerna i många länder, inklusive Storbritannien, räntorna. Detta borde i teorin göra lån billigare och uppmuntra utgifter för att öka ekonomin.

Arbetslöshet

I USA var antalet personer som ansöker om arbetslöshet rekordhögt, vilket signalerar ett slut på ett decennium av expansion för en av världens största ekonomier. Nära en miljon människor i Storbritannien ansökte också om förmåner på bara två veckor i slutet av mars.

Ökningen av företag som följde regeringens åtgärder för att begränsa spridningen av viruset, inklusive stängning av pubar, restauranger och butiker som inte är nödvändiga. Vi kan öven se denna trend här i Sverige men tack och lov inte på samma höga nivå.

Oljepriserna

Efterfrågan på olja har minskat betydligt eftersom att karantäner över hela världen har hållit människor hemma. Brent råolja är det riktmärke som används av Europa och resten av världen. Priset sjönk under $ 20 till den lägsta nivån sett på 18 år. Även om Opec och andra länder nu har kommit överens om att minska produktionen, har världen fortfarande mer råolja än den kan använda.

Rikserna för framtiden

Om ekonomin växer innebär det generellt mer rikedom och fler nya jobb. Det mäts genom att titta på den procentuella förändringen i bruttonationalprodukten eller värdet på producerade varor och tjänster, vanligtvis under tre månader eller ett år. Men Internationella valutafonden (IMF) säger att den globala ekonomin kommer att krympa med 3% i år. IMF beskrev nedgången som den värsta sedan det stora depressionen på 1930-talet.

Även med det sagt, att koronaviruset har kastat världen in i en ”kris som ingen annan”, förväntar det sig att den globala tillväxten kommer att stiga till 5,8% nästa år om pandemin försvinner under andra hälften av 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *